روحانی: منارجنبان در نوروز، پربازدیدترین منطقه پس از چهلستون بود
سالها از اولین دیدارش با خانواده اصفهان زیبا میگذرد؛ زمانی که این رسانه، سامانهای بیش نبود و حالا معلم دیروز ،شهردار امروز شده است؛ آن هم در منطقه 9 اصفهان. سیدعباس روحانی از آن فرهنگیهای ریزبین است. زمانی هفته نامه جام اصفهان را زیرو رو میکرده است تا اشکالات ویرایشی آن را پیدا کند:«این موضوع به سالها پیش برمیگردد. یک بار هفته نامه جام اصفهان به دستم رسید و دیدم پر از اشکالات ویرایشی است. به مرور یکی از کارهای من شده بود ویرایش صفحات این هفته نامه ، تا اینکه به آقای فولادگر، نماینده مجلس، که آن زمان مسئول هفته نامه بود موضوع را گفتم. او هم از من خواست صفحات هفته نامه را ویرایش کنم. من هم به دلیل علاقهای که به این کار داشتم، پذیرفتم.» مدیر خوش قول منطقه 9 یک ربع زودتر از موعد قرار وارد اتاق سردبیر میشود. او از چهرههای شهری باسابقه است. هفت سال در سازمان اتوبوسرانی شهرداری خدمت کرده و زمان تغییرات یک هفته در منطقه 9 بوده و حالا از زمان سکانداری شهری او در منطقه 9، چهار سال میگذرد: «من از زیرخاکی های شهرداریام.» این جمله را میگوید و در انتهاییترین مکان اتاق سردبیر، روی صندلی مینشیند. او به دعوت اصفهان زیبا آمده تا معضلات منطقه را بازگو کند، منطقهای که به دلیل وجود سطح گسترده اشجار و باغات در اراضی و سبزینگی موجود و قرار گرفتن در مجاورت رودخانه زایندهرود به ریه تنفسی اصفهان معروف شده است؛ منطقهای با مساحت 2025 هکتار متشکل از 12 محله و ناژوان با 75549 نفر جمعیت. این منطقه در 1364 تاسیس شده و حدود 25 درصد از انهار و مادی های شهر اصفهان را در خود جای داده است. منارجنبان، کوه آتشگاه و ناژوان؛ سه پتانسیل مهم توریستی و گردشگری این منطقه است که می تواند باعث رونق و رشد آن شود. گفتوگوی اصفهان زیبا با این مدیر شهری را بخوانید.
بـرخـی فـعـالان مـحـیـطزیـسـت میگویند نباید در کنار مادیهای این منطقه، لوله گذاری آب ایجادشود .ما چند سال پیش در یک مصاحبه چالشی این موضوع را بررسی کردیم، ولی این اتفاق افتاد. حالا این روند به درختان و مادی ها آسیب نزده است؟
این موضوع کارشناسی شد. به دلیل کمبود آب که در این منطقه وجود داشت شهروندان معتقد بودند این آب در مسیر شناور است و آنگونه که باید به باغات نمی رسد و باید شبکه آبرسانی کنترل و اصلاح شود؛ به همین منظور نیروهای جهاد کشاورزی و سازمان پارکها برای حل این معضل وارد عمل شدند و نظرات کارشناسی دادند، اما یک شهروند مخالفت میکرد و دغدغه داشت که اگر آب در لوله حرکت کند به ناچار درختان اطراف مادیها خشک میشوند. تصور او این بود که باغداران میخواهند درختان را قطع کنند و آنها را بخشکانند. در نهایت این پروژه جمعبندی شد. یکی از چالشها این بود که لوله گذاری کف نهر یا کنار نهر باشد. کارشناسان و مردم نظرات متفاوتی داشتند: مردم میگفتند چون ریشه درخت در مادی وجود دارد لوله باید بیرون از آن جاسازی شود. نظرها تلفیق و لوله گذاری انجام شد؛ اما به نظر این شهروند، این کار هنوز کارشناسی نشده است.
در محله بوستان و برخی از مناطق دیگر، باغ های شخصی ایجاد شده و افرادی که خانه هایشان جای دیگری است در این مناطق باغ خریده اند و تردد می کنند. این موضوع را چگونه ارزیابی میکنید؟
تـحـویـل آب، بـرای تـکتـک بـاغهـا سهمیهبندی و برنامهریزی شده است. باغها دو دستهاند: باغهای کوچک و باغهای بزرگ. باغ های بزرگ، تردد شخصی ندارند و برای فضاهای کارگری و انبار استفاده می شوند؛ اما برخی باغهای کوچک ،که مولد نیستند، صاحب باغ برای رفع نیازهای معیشتی خانواده محصولات لازم را میکارد. به اعتقاد من، باغ ها باید محفوظ باشند؛ حتی شخصیها. اگر باغ شخصی نشود رسیدگی به آن از بین می رود و به زمین بیخاصیت تبدیل میشود. یکی از شهروندان برای حفظ باغش آب از خانه خود میآورد و درختان را آبیاری میکرد. حالا پس از چند سال درختانش میوه دادهاند. باغهایی که در آن تردد میشود، می تواند به باغشهر تبدیل شود که نمونه آن در منطقه 9 وجود دارد. مدیریت شهری آن زمان معتقد بود که در این باغ، تردد ایجاد شود و اینگونه به باغ شهر تبدیل شد. این موضوع برای باغهای ناژوان هم کاربردی است. اگر باغهای ناژوان فنسکشی و تردد در آن انجام شود، حفظ و به مکان گردشگری تبدیل می شوند و اگر کسی بخواهد میوه بخرد به ناژوان میرود تا میوه را با لذت از درخت بچیند و بخرد. این موضوع ارزش افزوده هم برای صاحب باغ دارد. صاحبان باغهای شخصی منطقه 9 غریبه نیستند و دوستان و افراد محلی همان منطقه هستند.
برای حفظ فیلتر هوای اصفهان(منطقه 9) چه کردهاید؟
این موضوع را فقط شهرداری منطقه 9 نمیتواند انجام دهد. همه سازمانها و نهادها باید با این موضوع درگیر باشند تا بتوانیم آن را حفظ کنیم. این فیلتر به آب نیاز دارد و هنگامی که آب نباشد، کاری از دستمان برنمیآید. حفظ هوای سالم و پاک، دستکمی از حفظ آب ندارد. ما حواسمان را متوجه آب کردهایم؛ اما از حفظ هوا ی سالم غافل شدهایم. آب را می شود با تانکر آورد، اما هوا را چه کنیم؟ متاسفانه دغدغه این موضوع را فقط در حد مصاحبه و مطبوعات داریم؛ در حالی که همه از شهروندان گرفته تا مسئولان باید دغدغه داشته باشیم؛ چراکه اگر درخت 50 سالهای که فیلتر هواست، خشک شود باید 50 سال صبر کنیم تا درختی دیگر به این قدمت برسد و اگر همه شهروندان و مسئولان دغدغهمند باشند دیگر مشکل محیط زیستی وجود نخواهد داشت.
منطقه 9 یکی از قطبهای مهم گردشگری است که در این موضوع جایگاه خوبی دارد. شما در زمینه جذب گردشگر در این منطقه چه کارهایی انجام دادهاید؟
ما در تمام موضوعات شهری دغدغه داریم؛ چه میراثی، گردشگری و چه شهری و نباید جزیرهای فکر کنیم، حتی سازمان میراث هم که متولی این موضوع است در این زمینه کار خاصی انجام نداده. ما باید فرهنگ اصفهانی خودمان را حفظ کنیم. بخشهای گردشگری و بوم گردی که در ایام عید ایجاد شد مخصوص اصفهان نبود وشمهای از آداب و رسوم مردم دیاری دیگر را به تصویر میکشید. هیچ کس برنامه مدونی برای گردشگری اصفهان ندارد. سوغات محلی دیگر شهرها کمکم جایگزین سوغات اصفهان شده است. در منطقه 9، پتانسیلهای گردشگری بسیاری وجود دارد؛ از منارجنبان و آتشگاه که دردانههای این منطقه است تا مکان های دیگر. ما چه کاری برای تقویت گردشگری منارجنبان انجام داده ایم؟ سازمان میراث چه کرده است؟در ایام عید، پارک ورودی کوه آتشگاه و منارجنبان وضعیت بسیار بدی داشت و پر از آلودگی بود؛ درست جایی که ورودی گردشگران است و باید به بهترین نحو ممکن پاک باشد. دغدغه میراثی این نیست که اگر آجری از جایی کنده یا اگر چهارباغ، نوسازی شد، شکایت کنند. گردشگری غذایی یکی از موضوعات مهم منطقه است. ما می توانیم برای افزایش گردشگری، مکانی مشابه میدان امام را در کنار منارجنبان داشته باشیم. نباید اینگونه باشد که مردم صنایعدستی را فقط درمیدان امام بخرند. مکان کنار منارجنبان هم میتواند محلی برای فروش صنایع دستی شود. نوروز امسال ما با حساسیت بیشتری پیش رفتیم و منارجنبان، پربازدیدترین منطقه پس از چهلستون شد؛ اما هنوز باید برای تقویت گردشگری در این منطقه کار کرد. یک گردشگر اگر بخواهد آب بخورد در آنجا مکانی وجود ندارد. می توانم کنار منارجنبان پروژهای با شاخصهای گردشگری تعریف کنم؛ اما میراث هم باید به کمک من بیاید. ما می توانیم یک گالری فرش در کنار منارجنبان احداث کنیم و این مکان را به یک میدان تجاری فرهنگی تبدیل کنیم؛ به شرطی که برنامهریزی برای گردشگری در رأس فعالیتهای ما باشد. یک لواخانه در خیابان آزادان این منطقه وجود دارد که شاید کمتر اصفهانی آن را دیده باشد. از کشورهای مختلف برای بازدید به این مکان می آیند. این عمارت از بیرون شبیه خانقاه است و از قدیم الایام محل نگهداری پرچم بوده و اهتزاز پرچم، نشان از آغاز جنگ داشته است. این مکان پر از نخاله است که باید جمع آوری شود و اقدام سازمان میراث را میطلبد. وجود مقابر مشایخی چون شـیخ شـهابالدین سهروردی، شیـخ نجمالدین و میرزا طاهر در این منطقه نیز آن را به مأمنی برای گردشگری علمی تبدیل کرده است.
پروژه های عمرانی منطقه در چه وضعیتی قرار دارند؟
رویکرد ما اجرای پروژههای محرک توسعه و کوچک است که نقطهبهنقطه منطقه اجرا شود. استخر نور بهعنوان اولین استخری که شهرداری احداث کرده، یکی از پروژه های بزرگ منطقه است که بازسازی شد. خیابان سردار شهید حسن ترک لادانی هم در حال بهره برداری است. کلکتور شرقی و غربی هم یکی دیگر از پروژه های عمرانی این منطقه است.
میزان بافت فرسوده در این منطقه چقدر است؟
مساحت کل بافت فرسوده مصوب منطقه 9، 55/170 هکتار در 15 لکه شناسایی شده است. بزرگترین لکه بافت فرسوده با مساحت 55/27 هکتار واقع در محله جروکان و کوچکترین لکه بافت فرسوده با مساحت 3/2 هکتار واقع در محله زهران است. نسبت مساحت بافت فرسوده به مساحت محدوده منطقه، 82/15 درصد است و درصد اصلاح بافت فرسوده براساس صدور پروانه، 89/17 درصد و اصلاح بافت فرسوده براساس پروژه 39/6 درصد است؛ همچنین شاخص اصلاح بافت فرسوده تا پایان سال 1397 برابر 28/24 درصد اعلام شده است.
مهمترین دغدغه شما در این منطقه چیست؟
کـاربری اراضی، مـهـمتـریـن دغـدغـه شهروندان است و دغدغه من نیست. زمین های کشاورزی نباید تغییر کاربری بدهند؛ چون نیاز این شهر هستند، اما برخی از اراضی واقعا معضل شهر شمرده شده و باید تعیین تکلیف شوند.
بودجه امسال شما چقدر است و سرمایه گذاری برای پروژه های عمرانی به چه سمت و سویی رفته است؟
60 میلیارد تومان، پروژه های عمرانی، مشارکتی و سرمایه گذاری در این منطقه وجود دارد.
برای ارتقای منطقه چه چشم انداز و برنامههایی تدوین کردهاید؟
حداقل دخل و تصرف در فضاهای ساخته شده موجود در راستای تحقق اهداف ماست؛ همچنین قابلیت تمایز کالبدی در شکل ساخت و ساز و تراکم بافت و فرم قابل تجلی ،یکی دیگر از چشماندازهای ماست.انطباق اندازه کالبدی عناصر براساس مراتب تقسیمات کالبدی و تطابق با بافت و ساختار هر محله. ارتقای جاذبه بصری عناصر کالبدی با ارزش تاریخی و گسترش حوزه نفوذ بصری آنها در بیرون و درون محله. برقراری تناسب کالبدی میان محلات و دیگر حوزههای کالبدی همجوار محیط کالبدی با کیفیت و ایستا.ایجاد نشانههای کالبدی جدید و تبدیل شدن آن به یک مدل ذهنی و یادمانی. خوانش و قابلیت جهت یابی و تعیین موقعیت توسط مشخصات کالبدی .ارائه الگوهای ویژه کالبدی در راستای ارتقای هویت محله با کیفیت.حفاظت از داشته های با ارزش گذشته و حال و ارتقای سبزینگی در محلات در قالب اهداف کلان برخی ازچشماندازهای این منطقه محسوب میشود.
کلیه حقوق این سایت متعلق به شهرداری اصفهان می باشد.
تولید، طراحی و پشتیبانی فنی: سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری اصفهان
افزودن ديدگاه